Home
La Asociación Formación Cooperación Olimpiadas geología
Publicaciones Geocamp
La Revista
Recursos
Cómo asociarse
 
 


DIA 14 DE FEBRER. LLEIDA


LLOC: Institut d’Estudis Ilerdencs. (Plaça Catedral s/n, 25002 Lleida).
HORA: 19:00
Conferència: PRODUCCIÓ i CONSUM D’HIDROCARBURS. ÉS NECESARI EL FRACKING?
A càrrec de: Dr. Marc Aurell, geòleg, Catedrátic d’Estratigrafía, Universidad de Zaragoza

L’objectiu de petroli barat ha propiciat la crisis del model econòmic basat en el sobreconsum. La producció de petroli obtingut per mètodes convencionals està estancada des de l’any 2005. Això ha obligat a incrementar la seva producció a partir de mètodes no convencionals, com és el cas de la fracturació hidràulica o fracking. La resposta social en contra d’aquesta tècnica d’extracció en unitats impermeables, es recolza en la percepció de que el seu impacte és inassumible. En aquesta xerrada es pretén posar en perspectiva la producció i el consum de hidrocarburs, mostrant fins a quin punt depenem de la seva extracció mitjançant mètodes no convencionals.

DIA 21 DE FEBRER TARRAGONA


LLOC: Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Sala de Graus)
HORA: 19:30
Conferència: LLIÇONS DEL TERRATRÈMOL DE LORCA 2011
A càrrec de: Dr. Pedro Alfaro García (Universidad de Alicante) i Juan Antonio López Martín (IES Ramon Arcas de Lorca). Geòlegs


El terratrèmol de Lorca de maig de 2011 va commocionar els ciutadans de Lorca. Malgrat la relativa baix magnitud (M=5.1), el terratrèmol va causar nombrosos danys materials i, malauradament víctimes mortals. En aquesta conferència s’exposaran les principals lliçons que la comunitat científica i altres col•lectius han aprés d’aquest terratrèmol. Així mateix, s’explicaran algunes iniciatives de sensibilització i autoprotecció en front de terratrèmols dirigides a estudiants de diferents nivells educatius.


DIA 7 DE MARÇ- GIRONA


LLOC: Aula magna de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona. (Avda Montiliv s/n, Girona)
HORA: 19:30
Conferència: RISCOS GEOLÒGICS, VIVIM EN UN LLOC SEGUR?
A càrrec de: Dra. Marta González, geòloga. Institut Geòlogic de Catalunya i vocal TIC de la AEPECT

Tots els anys es produeixen al nostre planeta fenòmens naturals amb conseqüències catastròfiques (terratrèmols, erupcions volcàniques, tsunamis, inundacions, allaus, lliscaments, etc.). Gairebé totes les zones del Planeta estan exposades a un o diversos fenòmens naturals.
Però… Som conscients del risc d'allaus o de despreniments rocosos que hi ha a la zona que anem a visitar? Sabem què cal fer front a una erupció volcànica, un terratrèmol o un tsunami? Sabem si el nostre hotel aquesta situat en una zona inundable?

Aquestes preguntes i altres més seran respostes en aquesta xerrada mitjançant la revisió d'alguns casos paradigmàtics que poden servir d'exemple tant d'Espanya com de l'estranger.